2020 és mi

A 2020-as év nagy valószínűséggel nem a legfelemelőbb évként fog bevonulni a történelemkönyvekbe. Egy hónapok óta elhúzódó krízishelyzetben élünk, amely meglehetősen próbára teszi a tartalékainkat (egzisztenciálisan és mentálisan egyaránt). Összegyűjtöttünk néhány kapaszkodót, ami segíthet megőrizni az erőforrásokat ????

  1. Ez az időszak nem biztos, hogy arról szól, hogy önmagad „jobb verziójává” válj. Ez az időszak lehet, hogy sokkal inkább a megküzdésről, kitartásról, és alkalmazkodásról szól. Teljesen rendben van, ha nem végzel el öt új kurzust az interneten, és az is oké, ha a meglévő feladataidban sem vagy maximálisan hatékony.
  2. A dolgok nem úgy mennek, mint azt megszokhattuk. Érthető, ha a törekvéseid nem azt    az eredményt hozzák, amire korábban, még a járvány előtt számítottál. Tervezz újra, figyelembe véve a jelenlegi körülményeket és keress új megoldási lehetőségeket!
  3. Gyakran a bizonytalan helyzetekben könnyű a kontrollba és a munkába kapaszkodni, ezért ijesztő lehet lazítani. Ha van rá lehetőséged, próbáld ki, milyen, amikor nem hajszolod, nem zsigereled ki magad egy amúgy is nehéz helyzetben. Szükséged van arra, hogy pihenni tudj, hiszen nem vagy gép. A lazítás pedig nem egyenlő azzal, hogy mindent elengedsz és hagyod összeomlani a kártyavárat!
  4. Ne beszélj magaddal bántóan! Most együtt kell működnünk: nem csak egymással, de saját magunkkal is. Ha folyamatosan bántó, kritizáló megjegyzéseket teszünk magunkra, az olyan, mintha rátennénk a lelki életünkre “még egy lapáttal”. 
  5. Természetesen fontos az egészség megőrzése, beleértve a testmozgást és a táplálkozást is, de az is ugyanolyan fontos, hogy megtanulj „jól bánni” önmagaddal. Légy kedves, türelmes, elfogadó magaddal szemben. Gyakorold az öngondoskodást és az önegyüttérzést (erről a következő cikkünkben részletesebben is olvashatsz).

Forrás: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/emotional-fitness/202010/learning-be-more-gentle-yourself?collection=1152387