Te is időkonfettiben élsz?

Szeretnél válaszolni egy üzenetre, de mire megnyitod a levelet, már érkezik egy másik e-mail és kizökkent a folyamatból. Elindulsz a konyhába, de közben kapsz egy vicces gif-et, amiről eszedbe jut a tegnapi buli, és már el is felejted, hogy mit kerestél a konyhában. Elkezded olvasni az aktuális könyved és a fejezet címéről eszedbe jut, hogy valakit még fel kell hívnod; gyorsan tárcsázol és egyeztettek, de mire visszatérnél a könyvedhez, már csenget valaki….

Ha a fentiek közül akár csak egy is előfordult már veled, nagy eséllyel te is időkonfettiben élsz.

De mit is jelent ez?

Ennek a cikknek az olvasási ideje körülbelül 2 perc, vagyis nagy valószínűséggel zavartalanul végig tudod olvasni. Ami nagy szó, tekintve, hogy manapság szinte minden egyes tevékenységünket megtöri, megzavarja valamilyen inger. Az időnk felaprózódott, és hiába lennénk képesek fenntartani a fókuszunkat, folyamatosan küzdenünk kell azért, hogy vissza-visszanyerjük a figyelmünket.

Az elmúlt évek megfigyelései szerint egy átlagos felnőtt ember élete 6-10 perces egységekből áll, annak ellenére, hogy a figyelmi terjedelmünk 1-1,5 órás lenne. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kb. minden hatodik percben érkezik egy olyan külső inger vagy gondolat, amely megzavarja a tevékenységünket. Ez a hatás sajnos rengeteg időt elvesz tőlünk, hiszen nem elég a zavaró ingerrel foglalkozni, de utána még arra is energiát kell szánnunk, hogy visszatereljük a figyelmünket az eredeti feladatra.  

Az időnk így olyan nagy mértékben felaprózódik, mintha egészen pici konfetti darabokra vágnánk a napunkat. Képzeld el, hogy azt a marék konfettit, ami aznap a rendelkezésedre áll, feldobod. Mi történik? Egy része valószínűleg szépen felszáll a levegőbe és különleges hangulatot teremt, vagyis jól használod fel ???? azonban biztos, hogy lesz egy olyan része is, ami a hajadba vagy a bolyhos szőnyegbe tapad, és jó pár kellemetlen percet okoz, amíg megpróbálod kiszedegetni és összegyűjteni. A konfettinek ez a része bosszantó, fárasztó feladatot jelent, sőt, akár teljesen el is tűnhet a szemed elől. Így van ez az időnkkel is.

Mit tehetünk azért, hogy több hasznos időnk legyen?

  • Ha szeretnéd az idődet hatékonyabban kihasználni, figyelj oda a saját preferenciáidra: figyeld meg, hogy mennyi időn keresztül tudsz koncentrálni, illetve mely napszakokban érzed magad legaktívabbnak! Igazítsd ehhez az ismerethez a feladataidat.
  • Pihentesd az agyad azzal, hogy nagyobb egységekben működsz! Ehhez eljuthatsz úgy is, ha kiiktatod a zavaró tényezőket (pl. némítsd le a telefonod vagy kapcsold ki a TV-t), de az átkeretezés is sokat számít (pl. ahelyett, hogy azt mondod, hogy mosnom, főznöm és porszívóznom kell, gondolj arra, hogy kb. 1 órát a házimunkára szánsz).
  • Tarts üres járatot is! Időnként jót tesz, ha semmire nem gondolsz (de tényleg!). Hagyd, hogy az agyad végezze a dolgát, rögzítse az emlékeket vagy éppen a tanulnivalót. Pár perc feladat-mentes állapot még a kreativitásra is jótékony hatással lehet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük