Karácsonyi “mit ne csináljunk”

Az idei karácsony valószínűleg sokunknak máshogy fog telni, mint eddig.
Van, aki nem tud találkozni a családtagjaival a Covid, a határok lezárása vagy bármilyen más okból kifolyólag. De a nagyobb baráti vagy közösségi összejövetelek is kimaradnak majd az ünneplésből.

A helyzet nem túl rózsás, ugye? De hidd el, még így is tudunk rontani rajta!
Összeszedtünk néhány gyakori buktatót, amivel garantáltan megajándékozzuk magunkat egy stresszes karácsonnyal:

  1. Ha a munkából  túlhajszolva “beesünk” a karácsonyba
    Természetesen vannak olyan munkakörök (gondoljunk az egészségügyi dolgozókra), ahol nagyon feszített jelenleg a munkatempó, de aki megteheti, jó, ha ad magának egy kis pihenőidőt ebben az amúgy is sűrű és frusztrált időszakban. Lehet ez egy karácsony előtti szabadnap teendők nélkül, lehet a karácsony előtti napokban való fokozottabb elcsendesedés, feszültségcsökkentés, befelé figyelés. Tervezzünk úgy, hogy meg tudjunk érkezni lelkileg is az ünnepekre! (Ha kell, kérjünk segítséget ehhez!)
  2. Ha teljesen lemondunk a családi élményről
    Holott valóban sok tervünk elúszhat (össznépi családi vacsora, rokonlátogatás, stb.), attól még találhatunk kreatív módokat az együtt ünneplésre. Ilyenek az online videóchat-ek, de meglepetés videók (karácsonyi énekekkel a bevállalósoknak), küszöbön hagyott titkos vagy kipostázott meglepetés ajándékok mind-mind megvalósíthatóak. Biztosan ki tudunk találni kreatív megoldásokat! ????
  3. Ha még mindig ragaszkodunk a tökéletes karácsonyhoz
    Gyakran a karácsonyi készülődésben a hangsúlyt a tökéletesség veszi át: legyen tökéletes rend, tökéletes menüsor, Instagramra posztolható díszlet a lakásban, tökéletes frizura és vasalt ruha, tökéletes béke a családban, és sorolhatnánk. Az idei karácsony talán alkalmat ad arra, hogy elengedjük ezt a “tökéletességet” és élvezhessük úgy is az együtt töltött időt, hogy esetleg nem minden “tökéletes”, hanem csak “elég jó”.
  4. Ha a Covid válik a legfőbb témává az asztalnál
    A Covid kétségtelenül számos életterületünket befolyásolja jelenleg, de nem kell, hogy minden témánk ekörül forogjon. Mindennek megvan a maga ideje, a Covidról és a legrosszabb hírekről való tárgyalásnak is. Mérlegeljünk, hogy mit szeretnénk középpontba helyezni fontos, ünnepi alkalmakon.
  5. Ha bosszankodunk az ajándékbeszerzésen
    A karácsonyi időszaktól sokan írtóznak a sok vásárlás, tülekedés, “kényszerű” pénzköltés miatt. Az ajándékok beszerzésére könnyen gondolunk úgy, mint egy elvégzendő feladatra, és nem valamire, amit szívesen teszünk a másikért. A karácsonyi hangolódásnak igazán el tudja venni az örömét, ha azzal vagyunk elfoglalva, hogy még mit nem csináltunk meg. Olyan ajándékokban gondolkozzunk, amelynek a beszerzését szívesen vállaljuk, és amely tényleg belefér a határainkba: legyen ez idő, energia vagy pénz.
  6. Ha átsiklunk afölött, hogy mi is a lényege a Karácsonynak
    Mi a lényege a Karácsonynak a számunkra? Konkrétumokban megfogalmazva. Mit szeretnénk átélni, mit ünneplünk egyáltalán? A szeretetet vagy valami mást? De az konkrétan miben tud megnyilvánulni? Bontogassuk ki ezt a témát, és ne menjünk el még egy karácsony mellett úgy, hogy nem is igazán tudjuk, mit és miért ünneplünk. A nagy, elvont szavakat is bontsuk le a saját életünkre érvényes, átélhető valósággá, amelyet szem előtt tudunk majd tartani az ünnepekkor.

Még van időnk felkészülni arra, hogy az évnek ez az utolsó szakasza 2020 minden nehézsége és kihívása ellenére feltöltekezést jelenthessen: örömmel, hálával, meghitt családi pillanatokkal. Talán egy-egy ilyen nehezebb időszakban át is értékelhetjük, hogy mennyit is jelentenek számunkra a kapcsolataink, hogy mennyire értékes a környezetünkben élő személyek élete és biztonsága, és mit is jelent valójában maga a Karácsony Ünnepe.

Mindenkinek jó készülődést kívánunk!

Fotó:
https://www.freepik.com/photos/christmas; Christmas photo created by KamranAydinov – www.freepik.com