Te szoktál halogatni?


Ismerős az az érzés, amikor a “majd holnap megcsinálom” feladatok tömkelegét tologatod magad előtt? Vagy az, amikor a “tízperces” feladat miatt egész éjszaka nem alszol?
Ha igen, valószínűleg te is szenvedtél már a halogatástól.

Először is kezdjük azzal, hogy mi a halogatás. Akkor halogatunk, ha a prioritás-listánkhoz képest nem a magasabb, hanem egy alacsonyabb prioritású, vagyis kevésbé fontos feladathoz/tevékenységhez kezdünk hozzá.

Gyakran a halogatást egyszerűen egy időgazdálkodási kérdésnek tekintjük (ami részben igaz), és figyelmen kívül hagyjuk, hogy legtöbbször érzelmi logika áll mögötte.

Ilyenkor még a komolyabb halogatási problémákat is úgy próbálhatjuk megoldani, hogy “csak össze kell szednem magam”. Persze ezt meg lehet próbálni, de veszélyt rejt magában ez a gondolkodás.

Ha egyre többször azt tapasztaljuk, hogy nem tudunk belevágni bizonyos feladatokba, akkor előbb-utóbb elkezdhetjük elveszíteni a bizalmat önmagunkban. Sokan azt gondolják többszöri kudarcélmény után, hogy ők valamit képtelenek megcsinálni, vagy hogy elvesztették a kontrollt az életük/önmaguk felett.  Hiába ígérik meg maguknak, hogy “majd megcsinálom”, úgysem teljesül ez az ígéret.

A halogatásnak van egy “ördögi köre”, amely inkompetencia-érzést, kétségbeesést, bűntudatot, kudarcot, majd dühöt szül saját magunkkal szemben.

Holott nem arról van szó, hogy valaki ne tudná kezébe venni az irányítást, sokkal inkább a “hogyan?” a kérdés.

A halogatás mögött mindig fel tudunk fedezni valamilyen kellemetlen, “nem szeretem”-érzést, és ezzel együtt egy-egy negatív gondolatot.

Például:

  • Ez túl nehéz/Nem is tudom, hol kezdjem.
  • Nem fogom tudni tökéletesre megcsinálni/Tökéletesre kell megcsinálnom.
  • Ennek semmi értelme.
  • Nagyon unalmas, nem akarom, nincs kedvem hozzá.

És ezekhez a negatív gondolatokhoz úgymond “hamis” önmegnyugtató gondolatok is párosulhatnak, amelyek rövid távon megnyugtatnak minket, kicsit hosszabb távon azonban nem:

Például:

  • Majd megcsinálom később.
  • Rövidebb idő alatt is meg tudom csinálni/ elég lesz erre 1 nap is.
  • Ráér még, nem is olyan fontos.
  • Előbb inkább kitakarítok/eszek valamit/megnézek egy részt a sorozatomból, stb.
  • Úgysem tudnám most befejezni, akkor inkább el sem kezdem.

A halogatás elleni küzdelemben tehát az első lépésünk az lesz, hogy megvizsgáljuk, nálunk egy-egy helyzetben hogyan kezdődik és hogyan folytatódik a halogatás. Azzal, hogy ezeket a gondolatokat tudatosítjuk, már tudni fogjuk, mivel is állunk szemben, és könnyebb lesz cselekedni.

A következő cikkben innen folytatjuk: mit lehet ezekkel a gondolatokkal és a halogatás ördögi körével kezdeni??

Addig is, írjátok meg, nálatok mik azok a NEGATÍV GONDOLATOK és “HAMIS” ÖNMEGNYUGTATÓ GONDOLATOK, amik leggyakrabban megakadályoznak titeket!

Minél többet gyűjtünk össze, annál többet segítünk magunknak és egymásnak a tudatosságban! ????




Képek forrása:
<a href=’https://www.freepik.com/photos/hand’>Hand photo created by cookie_studio – www.freepik.com</a>
https://www.onlygfx.com/6-circular-arrow-drawing-png-transparent/