Gondoljuk újra a boldogságot!

Valahol mindannyiunkban ott van a vágy a boldog, elégedett életre. Ezt azonban sokszor tévesen rögzült sémák és automatikus torzítások nehezítik meg. A következőkben olyan tippeket olvashattok, melyek közelebb visznek a kiegyensúlyozottság eléréséhez:

Gondoljuk át, mire vágyunk!

Gyakori hiba, hogy tárgyakban keressük az boldogságot. Egy új lakás, fényesen csillogó autó, bútorok, ruhák, egyebek… Elsőre talán ösztönzőnek tűnnek, de nagyon hamar hozzászokunk a meglétükhöz, így gyorsan veszítenek az érzelmi értékükből. 

Tárgyak helyett ezért sokkal jobb, ha élményekbe fektetünk! Persze ez sincs mindig ingyen, de egy tanulmány szerint hajlamosak vagyunk az élmény (pl.: utazás, mozi, stb.) anyagi vonzatát túlbecsülni, míg az érzelmi faktort alulértékelni, mielőtt belevágnánk.

Az élmények előnye továbbá, hogy másokkal is megoszthatók, így a kapcsolódás plusz örömet jelent ????

Válts szemléletet!

Bármilyen élményt megszerezhetünk, de ha mégsem tudjuk ezeket megfelelően értékelni és folyton valami másra vágyunk, akkor ezek nem fogják növelni az elégedettségünket. Sokan esünk abba a hibába, hogy a hiányokra koncentrálunk az örömök helyett. Ilyenkor érdemes egy lépést hátra lépni,  és átgondolni, hogyan is viszonyulunk az élményeinkhez. 

  • Az „akkor lennék boldog, ha…” fantázia helyett tégy konkrét megfigyeléseket! Próbáld megválaszolni a következő kérdéseket: Mikor érzem magam jól? Mi tesz elégedetté?
  • Kerüld a társas összehasonlítgatást!
  • Adj hálát minél többször! Ez akár heteken át is kifejti a pozitív hatását ????
  • Gyakorold a kedvességet önmagaddal és másokkal szemben is! A hálához hasonlóan már egy apró gesztus is hosszan tartó hatást fejt ki.
  • Keress reális referencia pontot! (pl.: orvostanhallgatóként ne egy Nobel-díjashoz, inkább egy medikushoz hasonlítsd magad)
  • Tarts szünetet! A kedvenc ételed a lasagne, de ezen a héten már ötödször eszed? Valószínűleg nem ugyanazt az élményt adja, mint első alkalommal, ugye? ???? Egy kis szünet beiktatásával elkerülheted a jó dolgokhoz való hozzászokást.
  • Növeld a változatosságot! Alapvetően nem az élmények hajszolása a cél, de ha kilépsz a komfort zónádból, újabb és újabb örömteli tevékenységet fedezhetsz fel, melyek mind hozzájárulnak a jóllét eléréséhez.  
  • Keress flow élményeket! Azok a tevékenységek, amelyek érdekesek és  egyben optimális mértékű kihívást jelentenek számunkra, képesek oly módon magukkal ragadni, hogy megszűnik a reális időérzékelés is (felgyorsulnak a percek, de akár meg is állhat az idő). Csíkszentmihályi Mihály kutatásai alapján ezek az élmények nem csak a motivációnkat, de az elégedettségünket és boldogságunkat is képesek növelni.