Gondoljuk újra a boldogságot!

Valahol mindannyiunkban ott van a vágy a boldog, elégedett életre. Ezt azonban sokszor tévesen rögzült sémák és automatikus torzítások nehezítik meg. A következőkben olyan tippeket olvashattok, melyek közelebb visznek a kiegyensúlyozottság eléréséhez:

Gondoljuk át, mire vágyunk!

Gyakori hiba, hogy tárgyakban keressük az boldogságot. Egy új lakás, fényesen csillogó autó, bútorok, ruhák, egyebek… Elsőre talán ösztönzőnek tűnnek, de nagyon hamar hozzászokunk a meglétükhöz, így gyorsan veszítenek az érzelmi értékükből. 

Tárgyak helyett ezért sokkal jobb, ha élményekbe fektetünk! Persze ez sincs mindig ingyen, de egy tanulmány szerint hajlamosak vagyunk az élmény (pl.: utazás, mozi, stb.) anyagi vonzatát túlbecsülni, míg az érzelmi faktort alulértékelni, mielőtt belevágnánk.

Az élmények előnye továbbá, hogy másokkal is megoszthatók, így a kapcsolódás plusz örömet jelent 😊

Válts szemléletet!

Bármilyen élményt megszerezhetünk, de ha mégsem tudjuk ezeket megfelelően értékelni és folyton valami másra vágyunk, akkor ezek nem fogják növelni az elégedettségünket. Sokan esünk abba a hibába, hogy a hiányokra koncentrálunk az örömök helyett. Ilyenkor érdemes egy lépést hátra lépni,  és átgondolni, hogyan is viszonyulunk az élményeinkhez. 

  • Az „akkor lennék boldog, ha…” fantázia helyett tégy konkrét megfigyeléseket! Próbáld megválaszolni a következő kérdéseket: Mikor érzem magam jól? Mi tesz elégedetté?
  • Kerüld a társas összehasonlítgatást!
  • Adj hálát minél többször! Ez akár heteken át is kifejti a pozitív hatását 😊
  • Gyakorold a kedvességet önmagaddal és másokkal szemben is! A hálához hasonlóan már egy apró gesztus is hosszan tartó hatást fejt ki.
  • Keress reális referencia pontot! (pl.: orvostanhallgatóként ne egy Nobel-díjashoz, inkább egy medikushoz hasonlítsd magad)
  • Tarts szünetet! A kedvenc ételed a lasagne, de ezen a héten már ötödször eszed? Valószínűleg nem ugyanazt az élményt adja, mint első alkalommal, ugye? 😊 Egy kis szünet beiktatásával elkerülheted a jó dolgokhoz való hozzászokást.
  • Növeld a változatosságot! Alapvetően nem az élmények hajszolása a cél, de ha kilépsz a komfort zónádból, újabb és újabb örömteli tevékenységet fedezhetsz fel, melyek mind hozzájárulnak a jóllét eléréséhez.  
  • Keress flow élményeket! Azok a tevékenységek, amelyek érdekesek és  egyben optimális mértékű kihívást jelentenek számunkra, képesek oly módon magukkal ragadni, hogy megszűnik a reális időérzékelés is (felgyorsulnak a percek, de akár meg is állhat az idő). Csíkszentmihályi Mihály kutatásai alapján ezek az élmények nem csak a motivációnkat, de az elégedettségünket és boldogságunkat is képesek növelni.