Viszlát nyár, sziasztok karikás szemek!

Hiába érezzük még a kánikulát, az augusztus vége kikerülhetetlenül is egyet jelent az őszi időszak közeledtével. Sokan nagy várakozással tekintenek az egyre színesedő, hűvösebb napok felé, de talán még gyakoribb jelenség, hogy szomorkásan, nosztalgiával vegyes hangulatban tekintünk vissza az elmúlt hónapokra. Mintha meg kellene siratni a nyári napok szabadságát, az izgalmas utakat, vagy a jólesően álmos reggeleket. Teljesen természetes, hogy tudatosul bennünk valaminek a vége, de nem érdemes végletekben gondolkodnunk (pl. nyár = szabadság, ősz = mókuskerék)

A pihenés ugyanis nem csak a nyár kiváltsága!

Ahhoz, hogy egész évben „jól működjünk”, vagyis kiegyensúlyozottak és energikusak legyünk, érdemes sprintek helyett maratonként gondolni az előttünk álló időszakra. Ahelyett, hogy egy-egy időszakot nagyon intenzíven megélnénk, sokkal nyereségesebb, ha egyenletesen osztjuk be a tartalékainkat. Ez igaz egészségi, pénzügyi, fizikai és mentális erőforrásainkra egyaránt ????

Hogyan működhet ez a gyakorlatban?

Elsőként érdemes rendszerezni a gondolatainkat:

  • Mikor érzem jól magam?
  • Mi kell az én feltöltődésemhez?
  • Egyáltalán mikor, hogyan tudok „jól” működni?
  • Milyen az az életstílus, amit szívesen fenntartanék?

Ha ez megvan, tervezzük be tudatosan a feltöltődést!

Keressünk olyan programokat, amelyek energiát adnak nekünk. Lehetőség szerint válasszunk olyan hobbit, amelyben örömünket leljük, és nem kötelességként tekintünk rá (pl. sportok esetén).

Amint kirajzolódik a számunkra legideálisabb feltöltődési forma, határozzuk meg, hogy mikor szánunk időt rá. Mondjuk úgy, hogy tervezzük be az „énidőt” a napba és amikor eljön az ideje, valóban foglalkozzunk is magunkkal. Ez a látszólag merev szabály éppen abban segít, hogy ne ússzunk el a mindennapi feladatokban, hanem jusson időnk a regenerálódásra is. Ha minden nap / héten töltünk egy kicsit az „akksinkon”, akkor sosem merülünk le teljesen, produktívabbak és elégedettebbek lehetünk a hétköznapokban.